Az európai Unión belül úgynevezett kettős biztosítási jogviszony nincs. Minden esetben a lakóhely szerinti országban kell fizetni a járulékokat. Viszont a jó hír, hogy egészségügyi ellátásra viszont két országban is jogosult lehetek.

Ha valaki az EU egyik országában egészségügyi biztosítással rendelkezik, akkor az adott országban jogosult az alap orvosi ellátásra. Magyarán, ha megbetegedünk, akkor a házi orvos ellát, illetve további vizsgálatokat írhat fel, beutaló formájában.

A többi EU-s országban viszont „csak” sürgősségi ellátásra vagyunk jogosultak. Tehát ha például autóbalesetet szenvedünk, akkor nem hagynak az úton, hanem természetesen ellátnak. De további terápiára már nem vagyunk jogosultak.

orvosok

Viszont, ha a lakóhelyed másik EU-s országban van, nem ott, ahol dolgozol akkor kérvényezheted az egészségügyi szolgáltatások biztosítását, hogy teljeskörű egészségügyi ellátásra legyél jogosult a lakóhelyed szerinti országban is. Erre való az úgynevezett E106-os nyomtatvány.

Mit kell tenni?

Az ausztriai munkaviszony megkezdése után az E106-os nyomtatványt ki kell kérni az osztrák betegbiztosítótól.

Hol tudom kikérni?

A munkaadó bejelent a munkáltató székhelye szerinti Egészségbiztosító Szervhez, a Gebietskrankenkasse-hoz. Erről a munkavállaló kérhet egy igazolást. Az E106-os nyomtatvány iránti kérelmet munkáltató székhelye szerinti Egészségbiztosító Szervnél kell igényelni. Az igényléshez az alábbi iratokra van szükséged:
• Személyi igazolvány
• Lakcímkártya
• E-Card

Például aki Ausztriában kezd el dolgozni Karintiában, akkor a tartományi ÖGK-tól kell kikérnie az E106-os nyomtatványt. Fontos tudni, hogy ez a nyomtatvány csak és kizárólag a jelenlegi folyamatos munkaviszonyt igazolja. Ha valaki munkahelyet vált akkor újra kell igényelni.

gratulálnak doktorok

Rendben, de hogy leszek magyarországi egészségügyi ellátásra jogosult?

Ezt az igazolást, az osztrák egészségkassza közvetlenül elküldi a magyar egészségbiztosító szervezet felé. Az igazolás beérkezéséröl a hatóságok értesítést küldenek, amiben leírják, hogy tudomást szereztek arról, hogy a biztosításod rendben van. Ez az igényléstől számítva akár 4-5 hétig is eltarthat. Illetve, ha szükséges leírják, hogy milyen további teendőd van még.

FIGYELEM!!! Ha valaki nem igényli meg az E106-os igazolást, akkor a magyar adóhatóság követelheti az elmaradt TB járulék megfizetését. A fizetési igénye mindaddig fennáll amíg nem igazolod a külföldi biztosítási jogviszony meglétét. A legjobb, ha a magyar munkaviszonyod megszűnik akkor a kormányhivatalban jelzed, hogy külföldön fogsz dolgozni.

Honnan kapsz TB szolgáltatást, ha van magyar és osztrák lakcímed is?

Sok esetben, ha a munka több hónapig tart, érdemes tartózkodási helyet Ausztriában is létesíteni. De ebben az esetben is kapsz mind a két országban alapvető orvosi ellátást. Ha csak osztrák lakcímed van, akkor csak Ausztriában vagy jogosult orvosi ellátásra. Csak magyar lakcím esetén, ugyancsak mind a két országban ellátnak.

fa makett házak

Jó bonyolult… igénylés németül, levelezés, bürokrácia… nincs egyszerűbb módja az igazolás elintézésének?

De van. A magyar kormányhivatal honlapján le tudsz tölteni egy magyar nyelvű üres E106-os nyomtatványt. Azt töltesd ki a munkáltatóddal, majd a kitöltött nyomtatványt vidd be a kormányhivatalba. A TAJ számod rögtön „kékre” változik. Azaz külföldön biztosított, de magyarországi orvosi ellátásra jogosult státuszra.

Cégünk a munkaerő kölcsönzés és közvetítés mellett, foglalkozik hivatali ügyek intézésével is. Cégünk székhelye Ausztriában van, így gyorsan adott esetben személyesen is el tudunk járni az ügyek intézésében. Így Neked nincs más dolgod, mint hátradőlni, míg mi dolgozunk! Keress bátran minket!

padon ülő férfi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.