Gyakori kérdések

Általános Kérdések

Hogyan találhatok munkát Ausztriában?

Ausztriában munkát találni több lépésből áll. Először is, érdemes elkezdeni a német nyelv tanulását, még ha a munka nem is igényli ezt, hiszen ez segíthet az integrációban.

Fontos, hogy tisztában legyél az ausztriai munkajoggal és adózási szabályokkal is. Ha európai állampolgár vagy, jogod van Ausztriában élni és dolgozni, csak be kell jelentkezned, ha 3 hónapnál tovább maradsz. Az ausztriai élet megismerése és a helyi törvények, kultúra megértése is fontos része a folyamatnak.

Fizikai munkákban – elsősorban építőiparban – fordulj hozzánk, mi segítünk megtalálni álmaid munkahelyét. Szellemi pozíciókban is lehet, hogy tudunk segíteni, ezért kérdezz minket bátran!

Milyen nyelvtudásra van szükségem ahhoz, hogy Ausztriában dolgozzak?

Bár Ausztriában vannak olyan munkák, amelyek nem igényelnek német nyelvtudást, általánosságban elmondható, hogy a német nyelv ismerete nagyban megkönnyíti a munkakeresést és a munkavégzést. A német az üzleti élet és a mindennapi kommunikáció domináns nyelve Ausztriában, így a nyelv ismerete nélkül korlátozottak lehetnek a munkalehetőségek.

Ezenkívül a német nyelv ismerete segíthet az integrációban és a helyi kultúra megértésében is. Tehát bár lehetséges nyelvtudás nélkül is dolgozni Ausztriában, annak elsajátítása általában előnyös és ajánlott.

Csapatunk segít akár olyan munkát találni, amelyet nyelvtudás nélkül is el tudsz vállalni, de nyelvtanfolyamokat is tudunk keresni Neked, hogy könnyebben el tudd kezdeni a munkavállalást.

Milyen végzettséggel kell rendelkeznem, hogy Ausztriában dolgozhassak?

Ausztriában a munkavállalásra vonatkozó követelmények nagyban függnek a választott szakmától. Néhány munkakör, például az egészségügyi, vagy oktatási szektorban dolgozó szakemberek esetében specifikus képesítéseket és végzettségeket igényelhetnek. Más munkakörökben, például a vendéglátásban, vagy a kiskereskedelemben, kevésbé szigorúak a formális képesítések tekintetében.

Azonban általánosságban elmondható, hogy a munkaadók értékelik a releváns végzettséget, vagy tapasztalatot. Ha külföldi képesítéssel rendelkezel, érdemes lehet azt hivatalosan elismertetni Ausztriában, hogy a munkaadók figyelembe tudják venni azt.

Keress minket bátran és segítünk abban, hogy megtudd: milyen pozíciókat tudsz betölteni végzettségeddel, vagy anélkül!

Milyen vízumra van szükségem Ausztriában való munkavállaláshoz?

Magyar állampolgárként, mint EU-tagállam polgára, nincs szükséged munkavállalási vízumra, hogy Ausztriában dolgozhass. Az Európai Unió szabályai értelmében a tagállamok polgárai szabadon utazhatnak, élhetnek és dolgozhatnak bármelyik másik tagállamban. Azonban ha hosszabb ideig, mint 3 hónapig kívánsz Ausztriában tartózkodni, be kell jelentkezned a helyi hatóságoknál és igazolnod kell, hogy rendelkezel megfelelő anyagi forrásokkal és egészségbiztosítással. Ez azonban nem vízum, hanem tartózkodási engedély, amelyet a helyi hatóságoktól kell beszerezni.

Természetesen segítünk abban, hogy érvényesen tudj dolgozni Ausztriában!

Hogyan szerezhetek munkavállalási engedélyt Ausztriában?

Nincs szükség munkavállalási engedélyre Ausztriában. Ha 3 hónapnál tovább tartózkodsz és dolgozol az országban, akkor viszont kelleni fog a tartózkodási engedély. Fordulj hozzánk bizalommal, segítünk megszerezni!

Milyen dokumentumokra van szükségem, hogy munkát vállaljak Ausztriában?

Ausztriában munkát vállalni kívánó személyeknek számos dokumentumra van szükségük, attól függően, hogy milyen munkát kívánnak vállalni. Az alábbiakban néhány általánosan szükséges dokumentumot sorolok fel:

  • Érvényes személyazonosító okmány (útlevél, vagy személyi igazolvány).
  • A munkaszerződés, vagy a munkáltató által kiadott munkaigazolás.
  • Ha van, a szükséges képesítéseket igazoló dokumentumok, például diploma, szakképesítést igazoló oklevél stb.
  • Ha 3 hónapot meghaladó ideig kívánsz Ausztriában tartózkodni, be kell jelentkezned a helyi hatóságoknál, és igazolnod kell, hogy rendelkezel megfelelő anyagi forrásokkal és egészségbiztosítással. Ehhez szükséged van a biztosítási kártyádra és a bankszámlakivonatodra is.
  • Ha a munkavállalásodhoz speciális engedélyre van szükség (például egészségügyi dolgozók, tanárok stb.), akkor ezt is be kell szerezned és le kell fordíttatnod.

Fontos, hogy mindig ellenőrizd a munkáltatóddal és a helyi hatóságokkal, hogy milyen dokumentumokra van szükséged, mert a követelmények változhatnak a munkakör és a helyi jogszabályok függvényében. Természetesen ebben is tudunk segíteni!

Hogyan regisztrálhatok az ausztriai társadalombiztosításnál?

Ausztriában a munkáltatók általában automatikusan regisztrálják alkalmazottjaikat a társadalombiztosítási rendszerben, amikor munkába állnak. Ez magában foglalja az egészség-, nyugdíj- és balesetbiztosítást is.

Amint munkába állsz, a munkáltatónak be kell jelentenie a foglalkoztatásodat a helyi egészségbiztosítási pénztárnál (Krankenkasse). Ezt követően megkapod a biztosítási számot és az e-cardot, ami az egészségbiztosítási kártyád.

Ha önálló vállalkozóként dolgozol, vagy ha diákként, esetleg nyugdíjasként élsz Ausztriában, akkor magadnak kell regisztrálnod a társadalombiztosítási rendszerben. Ebben az esetben érdemes felkeresni a helyi egészségbiztosítási pénztárt, vagy a szociális biztosítási hivatalt (Sozialversicherungsanstalt), ahol segítenek a regisztrációs folyamatban.

Fontos, hogy mindig ellenőrizd a helyi szabályokat és követelményeket, mert ezek változhatnak. Ha pedig elakadsz, akkor keress minket bátran!

Milyen adókötelezettségeim lesznek, ha Ausztriában dolgozom?

Ausztriában dolgozóként adókötelezettségeid lesznek, amelyek a jövedelmed nagyságától függnek. Az adózás progresszív, ami azt jelenti, hogy minél magasabb a jövedelmed, annál magasabb az adókulcs. 2023-ban az adókulcsok a következők:

0%: 0 – 11 000 euró közötti jövedelem esetén

20%: 11 001 – 18 000 euró közötti jövedelem esetén

35%: 18 001 – 31 000 euró közötti jövedelem esetén

42%: 31 001 – 60 000 euró közötti jövedelem esetén

48%: 60 001 – 90 000 euró közötti jövedelem esetén

50%: 90 001 – 1 000 000 euró közötti jövedelem esetén

55%: 1 000 000 euró feletti jövedelem esetén

Az adókat általában a munkáltató vonja le a fizetésedből, és továbbítja az adóhivatalnak. Ezen felül évente adóbevallást is kell benyújtanod, amelyben elszámolod a jövedelmedet és az esetleges adókedvezményeket.

Léteznek azonban könnyítések is, mint amilyen például az adólevonási lehetőség, gyermektartási kedvezmény, családi adó-, vagy közlekedési adókedvezmény.

Fontos megjegyezni, hogy az adózási szabályok bonyolultak lehetnek, és változhatnak, ezért érdemes szakértői segítséget kérni vagy alaposan utánajárni a helyi szabályoknak.

Természetesen ebben is tudunk segíteni: fordulj hozzánk bizalommal!

Milyen jogaim vannak, mint ausztriai munkavállaló?

Ausztriában a munkavállalók számos jogot élveznek, amelyeket a munkajog szabályoz. Ezek közé tartoznak:

Bér: Jogod van legalább a minimálbért elérő jövedelemhez, amelyet a kollektív szerződések határoznak meg. A munkaadóknak be kell tartaniuk ezeket a minimálbéreket.

Munkaidő: A munkaidő általában heti 40 óra, 5 napos munkahéttel. A túlóráért és a munkaszüneti napon végzett munkáért pótlékot kell fizetni.

Szabadság: Jogod van éves szabadságra, amely legalább 25 munkanap.

Betegszabadság: Ha beteg vagy, jogod van betegszabadságra, és jogod van a betegszabadság alatti fizetésre.

Védelem a diszkrimináció ellen: Jogod van arra, hogy ne érjen diszkrimináció a munkahelyen a nem, a kor, a fogyatékosság, a vallás, a szexuális orientáció, a nemzetiség vagy a politikai nézetek alapján.

Terhességi és szülési szabadság: A terhes munkavállalóknak joguk van a terhességi és szülési szabadságra, valamint a szülés utáni szabadságra.

Védelem a jogtalan elbocsátás ellen: A munkavállalókat nem lehet jogtalanul elbocsátani. Bizonyos esetekben, például terhesség vagy szakszervezeti tevékenység esetén, a munkavállalók különleges védelmet élveznek az elbocsátással szemben.

Ezek az alapvető jogok, de a munkavállalók jogai szélesebb körűek lehetnek a munkaszerződéstől, a kollektív szerződéstől és a munkahelyi szabályzattól függően. Mindig érdemes alaposan megismerni a jogaidat és kötelezettségeidet a munkahelyeden.

Fontos, hogy mi kizárólag korrekt, a munkavállalókat megbecsülő munkáltatókkal dolgozunk együtt.

Milyen jogaim vannak, ha beteg vagyok vagy baleset ér?

Ausztriában, ha beteg vagy, vagy baleset ér a munkahelyeden, több jogod is van:

Betegszabadság: Ha beteg vagy, jogod van betegszabadságra, melynek ideje alatt általában jogosult vagy a fizetésed egy részének megkapására. A betegszabadság hossza és a fizetés mértéke a munkaszerződéstől és a kollektív szerződéstől függ.

Baleseti biztosítás: Ha baleset ér a munkahelyeden, a munkáltató által fizetett baleseti biztosítás jó eséllyel fedezni fogja a kezelés költségeit és a rehabilitációt. Ezen felül, ha a baleset miatt nem tudsz dolgozni, jogosult lehetsz a baleseti biztosítás által fizetett jövedelem-kiegészítésre.

Visszatérés a munkába: Ha hosszabb ideig voltál beteg, vagy balesetet szenvedtél, és most visszatérsz a munkába, jogod van a munkakörülményekhez való alkalmazkodásra és a munkaidőhöz való rugalmas hozzáállásra. A munkáltatónak támogatnia kell a visszatérésedet és alkalmazkodnia kell a szükségleteidhez.

Papíron az osztrák cégek tehát nagyon támogatják a munkavállalókat baleset, vagy betegség esetén. Azonban sajnos az a tapasztalatunk, hogy rengeteg vállalat – főleg a külföldi munkavállalókkal szemben – nem jár el korrekten. A mi küldetésünk, hogy olyan munkahelyekre juttassunk be téged, ahol valóban megbecsülnek és maradéktalanul, korrekten betartják a szabályokat.

Hogyan működik az ausztriai nyugdíjrendszer?

Ausztriában a nyugdíjrendszer három pilléren alapul:

Állami nyugdíj: Ez a legfontosabb pillér, amelyet a munkavállalók és a munkaadók befizetései finanszíroznak. Az állami nyugdíj összege a befizetett járulékok és a munkában töltött évek alapján kerül kiszámításra. A nyugdíjba vonulás minimális életkora jelenleg 65 év a férfiak és 60 év a nők számára, de ez fokozatosan emelkedik.

Munkáltatói nyugdíj (betriebliche Altersvorsorge): Ez a második pillér, amelyet a munkáltatók biztosítanak a munkavállalók számára. Nem minden munkáltató kínál ilyen nyugdíjat, és a feltételek változhatnak.

Magánnyugdíj (private Altersvorsorge): Ez a harmadik pillér, amelyet a munkavállalók maguknak építenek fel magánnyugdíj-megtakarítások formájában. Ez önkéntes, és a munkavállalók maguk döntik el, hogy mennyit és milyen formában takarítanak meg.

Milyen szociális juttatásokra jogosultak az ausztriai munkavállalók?

Ausztriában a munkavállalók számos szociális juttatásra jogosultak, amelyek célja, hogy támogassák őket és családjaikat. Ezek a juttatások a következők:

Betegszabadság: Ha beteg vagy, jogosult vagy a betegszabadságra és a betegszabadság alatti fizetésre.

 

Szülési szabadság és gyermekgondozási támogatás: A terhes munkavállalóknak joguk van a szülési szabadságra, és a szülés után jogosultak lehetnek gyermekgondozási támogatásra.

Munkanélküli segély: Ha elveszíted a munkádat, jogosult lehetsz munkanélküli segélyre, amíg új munkát keresel.

Nyugdíj: A nyugdíjkorhatár elérését követően kapod, amelyet a munkában töltött évek és a befizetett járulékok alapján számítanak ki.

Baleseti biztosítás: Ha baleset ér a munkahelyeden, a munkáltató által fizetett baleseti biztosítás általában fedezni fogja a kezelés költségeit és a rehabilitációt.

Ezek az alapvető szociális juttatások, de a munkavállalók jogosultak lehetnek további támogatásokra is a munkaszerződéstől, a kollektív szerződéstől és a munkahelyi szabályzattól függően.

Milyen jogaim vannak szülési szabadság alatt Ausztriában?

Egy gyermek érkezése a legtöbb esetben nagy öröm a család, és sokszor a kollégák körében. Azonban nem minden munkahely tolerálja sajnos azt, ha egy női munkavállalója teherbe esik és ezért kimarad a munkából úgy, hogy közben fizetnie kell szülési szabadság alatt a bért és a járulékokat. Ráadásul sok olyan esetről is hallottunk, amikor a terhes munkavállalót egyszerűen kirúgták annak ellenére, hogy védettséget élvez.

Mi csak olyan munkahelyekkel állunk kapcsolatban, amelyekről biztosan tudjuk: korrektek, betartják a törvényeket és minden szükséges támogatást megadnak a női munkavállalóknak akkor, ha szülési szabadságra mennek.

Milyen jogaim vannak a munkahelyemen a munkaidőre, pihenőidőre és szabadságra vonatkozóan?

A sztenderd munkaidő Ausztriában 40 óra, ami általában napi 8 órás munkavégzést jelent. Természetesen előfordulhatnak túlórák, de a törvények csak rövid időszakra engedélyezik és az is maximum plusz 8 órát jelent. Sajnos sok cég ezzel „nincs tisztában”, és megpróbálja kizsákmányolni a munkavállalóit – de akadnak szép számmal olyan vállalkozások is, melyek maximálisan betartják a törvényi előírásokat.

A munkavállalóknak joguk van továbbá napi 11 óra összefüggő pihenőidőre, és ezen felül, ha a munkaidő meghaladja a 6 órát, úgy munkaidő alatt van legalább 30 perc szünetük is.

Minden munkavállaló alapból 25 napnyi szabadságról indul, melyeket a munkáltatóval együtt döntve használhatnak fel.

Hogyan védenek meg a munkahelyi zaklatástól és diszkriminációtól Ausztriában?

Ausztriában számos jogszabály és intézkedés van érvényben, amelyek célja a munkavállalók védelme a munkahelyi zaklatás és diszkrimináció ellen.

Az osztrák törvények tiltják a diszkriminációt a munkahelyen a nem, kor, fogyatékosság, vallás, szexuális orientáció, nemzetiség vagy politikai nézetek alapján. Ha diszkriminációt tapasztalsz, jogod van panaszt tenni, és a munkáltatónak kötelessége vizsgálatot indítani. A munkahelyi zaklatás (beleértve a szexuális zaklatást is) szintén tilos.

Elég erős továbbá a szakszervezeti rendszer Ausztriában. A képviselők komoly támogatást nyújtanak a munkavállalóknak, ha valamilyen jogsértés történik.

Milyen jogaim vannak, ha munkanélküli leszek?

Munkanélküli segélyre jogosult az, aki elveszíti az állását. Ennek összege a korábbi jövedelem alapján kerül kiszámításra, és maximum 52 hétig adható.

A munkanélkülieknek lehetőségük van továbbá a foglalkoztatási szolgálat (Arbeitsmarktservice, AMS) által nyújtott támogatásra, amely segít új munkát találni. Az AMS számos szolgáltatást kínál, beleértve a munkakeresési tanácsadást, a továbbképzést és a munkaerő-piaci programokat.

Sőt, bizonyos feltételek fennállása esetén az AMS akár a továbbképzés, vagy átképzés finanszírozásában is segít.

Milyen a munka- és életkörülmények Ausztriában?

A Crewkraft alapítója immár több évtizede él kint Ausztriában. Az általunk közvetített munkavállalók 100%-a úgy gondolja, hogy életük legjobb döntése volt munkát vállalni osztrákhonban akár úgy is, hogy a családjuk még Magyarországon él.

Aki szeretne, itt jelentősen jobb életkörülményeket tud teremteni.

Sokkal jobb a fizetés, az egészségügy, a megélhetésre fordított kiadások pedig többnyire arányaiban alacsonyabbak a bérhez képest, mint mondjuk Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy egy magyar nagyobb részét fordítja a mindennapi kiadásokra – étel, lakhatás, rezsi – a fizetésének, mint egy osztrák munkavállaló. Tehát félre tudsz tenni a fizetésedből, ha szeretnél.

A munkakörülmények azonban vegyes képet mutatnak. Sajnos sok osztrák cég kizsákmányolja a külföldi munkavállalókat. Nem tartják be a megállapodásokat, túlóráztatnak extra bér nélkül, és így tovább. Nem egy családot láttunk tönkre menni emiatt.

Akadnak szép számmal azonban pozitív példák is. Rengeteg olyan vállalkozás van, akik betartják a szabályokat, tudnak és akarnak is igazodni a munkavállalók igényeihez. Így például, ha megbeszélitek, hogy 2 hetente haza szeretnél menni a családodhoz, akkor haza is tudsz menni.

Mi pont ilyen cégekkel állunk kapcsolatban.

Hogyan működik a lakáspiac Ausztriában?

Lakást, házat venni Ausztriában sem olcsó dolog. Sokan inkább azt a stratégiát választják, hogy albérletben laknak évekig, majd a megtakarított pénzükből Magyarországon vásárolnak ingatlant.

Ami a két ország különbségét jól mutatja: egyes felmérések alapján egy átlagos osztrák éves fizetésének 10x-be, míg egy magyar éves bérnek 15x-be kerül egy ingatlan saját országában (ez azt feltételezi, hogy a teljes jövedelmét ingatlanra költötte).

Milyen egészségügyi ellátásra vagyok jogosult?

Ha van aktív munkaviszonyod, akkor gyakorlatilag minden orvosi ellátásra jogosult vagy (körzeti, szülészet, fog- és szemorvos, stb), továbbá a receptre felírt gyógyszerek általában részben vagy teljesen térítésmentesek.

Hogyan működik az ausztriai oktatási rendszer?

Az ovi Ausztriában nem kötelező, de opcionálisan 6 éves korig beadható a gyerkőc. Az általános iskola (Volksschule) 4 évig tart (mint Magyarországon az alsó tagozat), az alsó középfokú oktatás (Hauptschule vagy Neue Mittelschule) szintén 4 éves (ez a felső tagozatnak felel meg).

A felső középfokú oktatás (Allgemeinbildende Höhere Schule vagy Berufsbildende Mittlere und Höhere Schule) 4-5 évig tart és kötelező a gyerekek számára. Sokan már itt szakmát tudnak szerezni.

Felsőoktatásban (Universitäten, Fachhochschulen, Pädagogische Hochschulen) a diákok alap-, mester- és doktori fokozatot szerezhetnek különböző tudományterületeken. Az egyetemek mellett szakiskolák és pedagógiai főiskolák is működnek.

Az oktatási rendszer célja, hogy minden diáknak széles körű és magas színvonalú oktatást biztosítson, amely felkészíti őket a munkaerőpiacra való belépésre és aktív állampolgári szerepükre. Mi azt látjuk, hogy itt Ausztriában nagy hangsúlyt fektetnek a diákok egyéni képességeinek és érdeklődésének figyelembevételére, és számos lehetőség áll van a továbbképzésre és az akár élethosszig tartó tanulásra.

Hogyan tudok beilleszkedni az ausztriai kultúrába?

Erős tévhit az, hogy az osztrákok egyáltalán nem nyitottak a magyarokra, bár azért akadnak kivételek, mint mindenhol. Nagyra értékelik például, ha valaki megpróbál németül kommunikálni velük, még ha nem is tökéletes a nyelvtudása.

Van az a vicc, hogyha egy német, vagy osztrák munkáltatóval találkozol és időpontra mész, akkor szabadon dönthetsz arról, hogy a megbeszélt időpont előtt, vagy után 30 másodperccel érkezel. Na, ez nem is annyira vicc: fontos számukra a pontosság.

Alapból magázódnak (Sie forma) az osztrákok egészen addig, amíg fel nem ajánlják a tegeződést (Du). Ha nincs nyelvtudásod, akkor segítünk megszerezni az alapokat.

Szeretnek társaságban lenni, legyen szó családi összejövetelekről, baráti találkozókról, vagy kulturális eseményekről. Részt venni ezeken az eseményeken jó módja a beilleszkedésnek.

Sok osztrák nyitott és barátságos, és szívesen ismerkedik más kultúrákból származó emberekkel, beleértve a magyarokat is. Fontos, hogy Te is nyitott és tisztelettudó legyél, és ne ítélkezz előítéletek alapján.

Milyen lehetőségeim vannak továbbképzésre?

Ausztriában számos lehetőség áll rendelkezésre a továbbképzésre. Az oktatási intézmények széles skáláját kínálják, amelyek különböző képzési programokat jelentenek a felnőttek számára. Ezek közé tartoznak az egyetemek, a szakiskolák, a felnőttoktatási központok, szakmai képzési intézmények, nyelvtanulási lehetőségek, egyéb tanfolyamok és tréningek.

A továbbképzési programokat gyakran úgy alakítják ki, hogy összeegyeztethetők legyenek a munkavállalók munkaidőjével, és sok esetben online, vagy részmunkaidős formátumban is elérhetők.

Milyen szakszervezetek működnek Ausztriában, és milyen szerepet játszanak?

Ausztriában a szakszervezetek fontos szerepet játszanak a munkavállalók jogainak védelmében és a munkahelyi feltételek javításában. Gyakran ők képviselik a dolgozók érdekeit a munkáltatókkal szemben, részt vesznek a kollektív szerződések tárgyalásában, és támogatást nyújtanak a munkajogi kérdésekben. A csatlakozás önkéntes, de sok munkavállaló számára előnyös lehet.

Az ausztriai szakszervezetek közül a legnagyobbak az Österreichischer Gewerkschaftsbund (OGB) és a Arbeiterkammer (AK). Mindig érdemes megfontolni a tagságot, és alaposan megismerni a különböző szervezetek által kínált szolgáltatásokat, előnyöket.

Milyen jogaim vannak, ha munkaviszonyom megszűnik?

Munkanélküli ellátásra lehetsz jogosult, továbbá az Arbeitsmarktservice, röviden AMS akár a tovább- és átképzésedet is támogatja.

Milyen lehetőségek vannak a munkavállalói képviseletre?

Erős a szakszervezeti rendszer Ausztriában. A munkavállalók szabadon eldönthetik, hogy csatlakoznak-e, de az a tapasztalatunk, hogy érdemes.

Emellett léteznek úgynevezett munkavállalói tanácsok (Betriebsrat), valamint vannak olyan munkahelyek, ahol a munkavállalók részt vehetnek a felügyelőbizottságban (Mitbestimmung).

Ezek a munkavállalói képviseleti formák lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy aktívan részt vegyenek a munkahelyi döntéshozatalban, és hozzájáruljanak a munkakörülmények javításához.

Hogyan működnek az ausztriai munkaügyi bíróságok?

A munkaügyi bíróságok a munkajogi viták rendezésére szolgálnak, melyek a munkavállalók és munkáltatók közötti jogvitákat, a munkaszerződések értelmezését, a munkajogi szabályok betartását és a munkahelyi jogok megsértését érintik.

Ezek az intézmények függetlenek, és döntéseiket a munkajog és a kollektív szerződések alapján hozzák meg. A bíróságokhoz való fordulás előtt gyakran ajánlott jogi tanácsot kérni, például egy szakszervezettől, vagy munkajogi szakértőtől.

Milyen lehetőségeim vannak, ha munkajogilag vitás helyzetbe kerülök?

Első körben érdemes a munkáltatóval megpróbálni tisztázni a helyzetet. Ebben igyekszünk mi is segíteni az általunk közvetített munkavállalók esetében.

Ausztriában erős a szakszervezeti rendszer, így ehhez az intézményhez is lehet fordulni, ha probléma adódna.

Végső soron pedig ott vannak a munkaügyi bíróságok, akik a munkajog, valamint a kollektív szerződések alapján hoznak határozatot.

Milyen jogaim vannak, ha önként szeretnék kilépni a munkahelyemről?

Felmondasz. 😊

Ausztriában ugyanúgy van felmondási idő, ami általában 30 nap, ha a munkaszerződés ettől nem tér el. Nem kötelező megadni a felmondás okát, hacsak a munkaszerződés, vagy a kollektív szerződés másként nem rendelkezik.

A felmondásnak minden esetben írásban kell történnie, és alá kell írni. Ezt követően a munkáltatónak kell átadni.

Önkéntes felmondás esetén a munkanélküli segély nem jár automatikusan.

Hogyan működik a munkanélküli segély?

A munkanélküli segély (Arbeitslosengeld) Ausztriában a munkanélkülivé válás esetén járó juttatás, amelyet a munkaügyi hivatal (Arbeitsmarktservice, AMS) fizet ki. Ennek összege a korábbi nettó jövedelem százalékában kerül meghatározásra, és a jogosultság időtartama a korábbi munkaviszony hosszától és a munkanélküli életkorától függ.

A munkanélküli segély igénylésének feltételei között szerepel, hogy a személynek aktívan keresnie kell munkát, és rendelkezésre kell állnia a munkaerőpiac számára.

Hogyan tudok gyorsan, jogszerűen munkát vállalni Ausztriában?

A legegyszerűbben úgy, ha felhívsz minket és segítünk korrekt munkáltatónál elhelyezkedni, továbbá a beilleszkedésben, lakhatás megtalálásában is közre tudunk működni.